Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-03@02:55:19 GMT

دیوار پهلوی کاخ سعد آباد فرو ریخت

تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۶۶۱۵۱۴

دیوار پهلوی کاخ سعد آباد فرو ریخت

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، «کیا پارسا» مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد دیوار یک کیلومتری کاخ را متعلق به پهلوی اول می‌داند و می‌گوید زیرساخت و پایه این دیوار سنگی و جنس آن از کاهگل و آجر است. او از ریزش ۱۵ متر از این دیوار تاریخی خبر می‌دهد و دلیل آن را «خراب شدن زیرسازی جوی آبی که از دربند به سمت تجریش در جریان است» می‌داند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته او تخریب این جو باعث جریان آب به سمت پایه دیوار و نم‌زدگی آن شده است.

مجموعه سعدآباد ثبت ملی است. به گفته پارسا، در پی بررسی محمدحسین طالبیان معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی از بخش فرو ریخته دیوار، مقرر شده است تا با انتخاب پیمانکار دیوار با همان مواد و هویت اولیه خود مرمت شود.البته او معتقد است  که تمام طول دیوار کاخ باید مرمت اصولی شود.

به گفته وی  در کنار این دیوار، درخت‌هایی کاشته شده‌اند که قدیمی هستند.  ریشه این درخت‌ها سطح سیمانی جوی آب را تخریب می‌کند و شهرداری باید مداوم آن را مرمت کند، چون اگر مرمت نکند حجم زیادی از آب به پای دیوار سرازیر می‌شود و باعث نم کشیدن و فروریزی دیوار پهلویی می‌شود.

پارسا از گفت‌وگو با شهردار منطقه یک و «پیروز حناچی» شهردار تهران خبر می‌دهد و می‌گوید باید آسفالت پیاده‌رو این منطقه تخریب و سنگچین شود تا راه نفوذ آب به آن باز شود. پارسا همچنین تأکید می‌کند که تمام دیوار کاخ باید مرمت شود اما این بازسازی در ایستگاه بی‌پولی متوقف شده است. او تخمین می‌زند که مرمت کامل دیوار کاخ سعدآباد بین ۳ تا ۴ میلیارد تومان هزینه داشته باشد.

پارسا یکی از راه‌های دیگر حل ریزش دیوار کاخ سعدآباد را بازسازی یک کیلومتری آن می‌داند اما تأکید می‌کند که مسئولان میراث فرهنگی همچنان علاقه‌مندند تا دیوار پهلویی را با مرمت نگه دارند. او سعدآباد را بزرگترین کاخ موزه ایران و خاورمیانه می‌داند و اعتقاد دارد که باید دیوار را با همان مصالح تاریخی مرمت کرد. او درباره حفاظت و بازدید دوره‌ای از کاخ سعدآباد برای جلوگیری از ریزش دیوار آن هم می‌گوید:«ما یک کارگروه حفاظت و پیشگیری داریم که بر اساس چک لیست از آثار بازدید می‌کنند اما درباره یک‌ دیوار کاهگلی باید گفت ممکن است امروز هیچ اتفاقی برای این دیوار نیفتد اما سه روز بعد یک باران، بخشی از آن را فرو بریزد.»

«مهدی معمارزاده» استاد مرمت بناهای تاریخی و کارشناس میراث فرهنگی استان تهران نیز بحث حفاظت قبل از مرمت آثار را پیش می‌کشد و می‌گوید:«حفاظت نیاز به بودجه‌های خاص دارد تا از اثر قبل از مرمت، نگهداری شود.» او می‌گوید:«مدام باید از آثار بازدید، نقاط ضعف آن را پیدا و به مراجع اعلام کرد.»

معمارزاده البته این اتفاق را به دلیل کثرت آثار و کمبود اعتبار ناشدنی می‌داند.

او طول دیوار کاخ سعدآباد را ۱۱۲ متر اعلام می کند و سرکشی، تعمیر و نگهداری از آن را کار سختی بر می‌شمارد. معمارزاده می‌گوید:«در سال‌های اخیر به دلیل کمبود بودجه و کارشناس خبره، این اتفاق نیفتاده است.» این کارشناس معتقد است سازمان باید یک تیم سرکشی تشکیل بدهد. معمارزاده البته به وجود تیم حفاظت فیزیکی اشاره می‌کند اما می‌گوید:« تعداد نیروهای این تیم هم کم است.» او تخریب برخی از بناهای تاریخی را عمدی می‌داند و می‌گوید گاهی اوقات به بنا آب می‌بندند تا تخریب شود و ساخت و ساز جدید انجام بگیرد.

به اعتقاد معمارزاده قوانین حال حاضر میراث فرهنگی قادر به دفاع از آثار تاریخی نیست و وزارت میراث فرهنگی باید مصر به تصویب و تدوین قوانین جدید باشد.  او درباره تخریب بازار امین‌السلطان به دنبال بارندگی های  تهران هم از لزوم ایجاد یک صندوق اضطراری سخن می‌گوید و ادامه می‌دهد:«باید هر سال یک بودجه مؤثر را در این صندوق ذخیره کرد تا در زمان تخریب آثار از آن برای مرمت استفاده شود.»

درخواست جامعه باستان‌شناسی از وزیر در زمان کرونا

جامعه باستان‌شناسی ایران در نامه‌ای به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خواستارِ «حفظ سلامت و حراست از آثار و محوطه‌های باستانی در زمان شیوع ویروس کرونا و اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی» شد.

با انتشار خبرهای مختلفی که از آسیب به بناهای تاریخی و تخریب‌هایی حکایت داشتند که توسط سودجویان با استفاده از خلوتی روزهایی که برای توقف انتقال زنجیره کرونا در سراسر کشور پیش آمده بود، انجام می‌شد، نخست تعدادی از مسئولان و کارشناسان پیشکسوت میراث فرهنگی از این وزارتخانه درخواست توجه به بناها و محوطه‌های تاریخی را داشتند، حتی متولیان پایتخت‌نشین در فراخوانی از مردم درخواست کردند هر جا با این تخریب‌ها و آسیب‌ها مواجه شدند، به اداره کل میراث فرهنگی استان تهران اطلاع دهند.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: پایتخت شهرداری منوچهری موزه کرونا میراث فرهنگی کاخ سعدآباد دیوار کاخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۶۱۵۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»

معاون میراث فرهنگی استان تهران به دنبال تخریب ساختمان همجوار تماشاخانه سنگلج که تهدیدی برای این بنای تاریخی ثبت‌شده در فهرست میراث ملی اعلام شده است، گفت: شهرداری از میراث فرهنگی قبل از عید استعلام گرفته بود و براساس پاسخی که به آن داده شده است، سازه جدید طبق ضوابط حریم مصوب بافت سنگلج می‌تواند تا ۱۲ متر ارتفاع داشته باشد.

به گزارش ایسنا، اوایل اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ پریسا مقتدی ـ مدیر تماشاخانه سنگلج ـ از تخریب ساختمان همجوار این بنای تاریخی، که در سال ۱۳۸۸ به شماره ۲۷۴۶۹ در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده است، خبر داد و با توجه به لرزش‌هایی که هنگام تخریب به این تماشاخانه وارد شده و از آنجا که این بنا روی قنات قرار گرفته و پیش‌تر هم فرونشست داشته است، ادامه تخریب ساختمان کناری و به دنبال آن گودبرداری و ساخت سازه‌ای جدید را تهدیدی جدی برای تماشاخانه سنگلج اعلام کرد. از سویی، تخریب این ساختمان ظاهرا غافلگیرکننده بوده، چون آنطور که مدیر کل هنرهای نمایشی گفته آنها تا پیش از عید پیگیر بودند تا آن ساختمان به این تماشاخانه واگذار شود.

کاظم نظری ـ مدیر کل هنرهای نمایشی ـ نیز گفته بود: «شهرداری تهران بدون هیچ‌گونه هماهنگی با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دست به این اقدام غیراصولی و غیرقانونی زده است و برای چال‌برداری در این مکان باید از وزارت ارشاد و میراث فرهنگی مجوز بگیرد»، اما محسن سعادتی ـ معاون میراث فرهنگی استان تهران ـ به ایسنا گفت که «شهرداری پیش از تعطیلات نوروز از اداره کل میراث فرهنگی استان تهران استعلام گرفته بود و پاسخ به آن استعلام این است که طبق ضوابط حریم مصوب بافت سنگلج می‌توانند ساختمان را بسازند.»

معاون میراث فرهنگی استان تهران که به تازگی از تماشاخانه سنگلج و ساختمانی که در جوار آن تخریب شده، بازدید کرده است، اظهار کرد: ساختمان را شهرداری تخریب کرده و زمانی که از آن بازدید کردم درحال تخلیه نخاله‌ها بودند.

او در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود آنکه تماشاخانه سنگلج در فهرست آثار ملی ثبت شده و عرصه و حریم مشخص دارد، ساختمان همجوار آن تخریب شده و متعاقبا اجازۀ ساخت سازۀ جدید در عرصه و حریم آن ‌داده شده است؟ گفت: مِلکی که تخریب شده است و برای آن استعلام گرفته شده بود، بنای تاریخی و میراث فرهنگی نبوده است. از طرفی، طبق ضوابط حریم، اگر یک بنای تاریخیِ ثبت‌شده داخل حریم مصوب دیگری قرار داشته باشد، مقررات و ضوابط آن حریم مصوب، ملاک خواهد بود. ساختمانی که تخریب‌شده در بافت تاریخی سنگلج بوده، پس ضوابط حریم این بافت شامل حال آن می‌شود. شهرداری استعلام گرفته و این موارد به آنها ابلاغ و تاکید شده است که ملاک باید ضوابط عمومی حریم مصوب باشد.

در این عکس، ساختمان همجوار تماشاخانه سنگلج و ارتفاع آن پیش از تخریب دیده می‌شود.

معاون میراث فرهنگی استان تهران درباره اینکه براساس ضوابطی که میراث فرهنگی ابلاغ کرده است، ساختمان همجوار تماشاخانه سنگلج تا چند متر اجازه ساخت دارد؟ گفت: ساخت و ساز باید مطابق با قوانین و ضوابط حاکم بر حریم بافت سنگلج باشد، که سازه‌ها در حریم این بافت می‌توانند ۱۲ متر ارتفاع داشته باشند.

سعادتی در پاسخ به برخی اظهارت درباره ساخت ساختمانی ۲۰ طبقه در جوار تماشاخانه ثبت ملی سنگلج، اظهار کرد: از این موضوع اطلاعی ندارم. آنها باید مطابق با قوانین و ضوابط حاکم در بافت سنگلج این ساختمان را بسازند، که طبق این ضابطه می‌تواند تا ۱۲ متر باشد. در این مورد، ضابطه عمومی حریم مصوب ملاک عمل ما است.

معاون میراث فرهنگی استان تهران در پاسخ به نگرانی‌های تماشاخانه سنگلج درباره آسیب و خسارات احتمالی وارده به این بنای قدیمی، با توجه به لرزه‌هایی که هنگام تخریب ساختمان همجوار به آن وارد شده و خطراتی که از بابت تشدید فرونشست پیش‌بینی شده است، تاکید کرد: هنگام ساخت سازۀ همجوار نباید خسارتی به ملک ثبت ملی‌شده تماشاخانه سنگلج وارد شود و معیارهای مهندسی و حفاری در حریم مصوب باید مدنظر قرار گیرد.

سعادتی در پاسخ به نگرانی‌هایی نسبت به عمق گودبرداری ساختمان جدید واحتمال  ساخت طبقات بیشتر در زیر زمین که تماشاخانه سنگلج را در تهدید بیشتر قرار خواهد داد، گفت: درباره ساخت طبقات در عمق زمین اطلاعی ندارم. به هر حال میراث فرهنگی بازدیدهای مستمر خود را خواهد داشت تا مشکلی پیش نیاید. برای ما هم بناهای تاریخی که ثبت ملی شده‌اند خط قرمز هستند. میراث فرهنگی در کنار تماشاخانه سنگلج است و تا جایی که بتواند از آنها دفاع می‌کند.

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • مرمت بانیه تاریخی استان مرکزی شتاب می‌گیرد
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»
  • تابوت‌های باستانی «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • می گوید: جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما...+ عکس | ماجرای ویدئوی جنجالی تابوت‌های باستانی خوزستان چیست؟
  • خانه انصاری ارومیه میزبان گردشگران خواهد شد
  • ماجرای ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی چیست؟
  • ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی مربوط به سال ۱۳۹۸است
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت